Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΣΠΑΡΤΗ

ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΣΠΑΡΤΗΣ

Υλικά

  • 3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κανελόζουμο
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 λεμόνι χυμό
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1/4 φλ. τσίπουρο
  • 1½ φλ. σουσάμι
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περίπου 1.200 γρ.)

Εκτέλεση

Βράζουμε 2 ξυλάκια κανέλας για 5’ και κρατάμε 1/2 φλιτζάνι αφέψημα κανέλας. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1.200 γρ. με το μπέικιν πάουντερ). Χτυπάμε την ζάχαρη με το λάδι στο μιξερ για 5’ να ασπρίσει το μείγμα. Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και το ρίχνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε, το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι, το 1 κιλό με μιας και το υπόλοιπο λίγο – λίγο , όσο πάρει (περίπου 1.200 γρ. αλεύρι στο σύνολο). Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν τα κουλουράκια. Τα πλάθουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30´-35’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

EXTRA TIPS ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Διαλύουμε την σόδα στον φρέσκο χυμό και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι να λιώσει η ζάχαρη καλά πριν η ζύμη μπει στο φούρνο. Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα. Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια Χρόνος Ψησίματος: 35´

Πρόγραμμα