Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΝΑΞΟΣ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Υλικά

  • 450 γρ. πολίτικο φύλλο alfa
  • 250 γρ. σπορέλαιο
  • 250. γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
  • 5 αβγά χτυπημένα
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. baking powder

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
  • 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ταψί 40x26 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10' να ξεραθεί. Το σπάμε σε κομματάκια. Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αβγά την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Τέλος προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλα και ανακατεύουμε να βραχούν καλά. Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30' περίπου να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι. Για το σιρόπι: Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4'. Προσθέτουμε χυμό, ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι. Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.

Πρόγραμμα