Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΧΙΟΣ

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Υλικά

  • μερίδες: 8
  • χρόνος προετοιμασίας: 20 ´
  • χρόνος ψησίματος: 30 ´
  • 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα χοντροκομμένα
  • 600 γρ. κρύα κρεμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • κανέλα για το σερβίρισμα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη
  • 20 γρ. βούτυρο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • φλούδα λεμονιού
  • ξύλο κανέλας
  • 3-4 σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε μικρό ταψάκι τετράγωνο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα για 30 ' περίπου να ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 4' σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αφαιρούμε φλούδα και κανέλα. Περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Για τη κρέμα, κρατάμε 1-1/2 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες ,το άνθος αραβοσίτου, και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι. Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και την στρώνουμε στο γλυκό. Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο. Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Πρόγραμμα